Formy witamin - jakie wybrać dla szczura?
- A. Witaminy "dla ludzi" - tabletki itp. - Stanowczo NIE dla szczurów! Są one trudno przyswajalne nawet dla ludzi, a co dopiero dla szczurów. Jednakże witaminy dla dzieci typu vibovit można szczurom podawać, ale tylko w formie napoju (rozpuszczamy proszek z saszetki w wodzie i wlewamy do poidełka) i tylko gdy szczur jest osłabiony np. po chorobie i w jej trakcie, bądź wskutek niedoborów.
- Witaminy "z zoologa" - czyli wszelkiego rodzaju witaminy dla zwierząt dostępne w sklepach zoologicznych; Te można podawać, ale oczywiście z rozsądkiem - najlepiej tylko gdy szczur jest osłabiony i/lub ma niedobory.
- Witaminy "naturalne" - czyli zawarte w pokarmach, są zdecydowanie najlepsze dla ogonków i mogą być stosowane nawet profilaktycznie (ale znowu - w granicach rozsądku). Lista pokarmów zawierających dane witaminy jest wyżej, jednakże z owej listy wybieramy tylko to, co jest również na liście pokarmów szczura. Pokarmów zakazanych przez ową listę NIE podajemy, bez względu na to ile mają witamin.
Źródła powyższych witamin
B1 ziarna zbóż, jajka, zielone warzywa, orzechy arachidowe, drożdże, kasza gryczana, mleko, orzechy włoskie i laskowe, migdały, kalafior, jajka, pomidory, ziemniaki, kapusta, agrest, porzeczki, śliwki, jabłka, groch, fasola, otręby pszenicy, chleb z mąki razowej, płatki owsiane, pełnoziarniste zboża, gryka, pestki słonecznika, suszone owoce.
B2 tłuste mleko i jego przetwory, a także takie produkty jak: kiełki, zielony groszek i szczypiorek, migdały, ser, jajka, kakao, twaróg (chudy), kukurydza, szpinak, kalafior, jabłka, groch, orzechy włoskie, kasza gryczana, groch, otręby i zarodki i ziarna zbóż, pomidory, szczypior, zielony groszek, drożdże, warzywa strączkowe, grzyby, zielone części warzyw, pełnoziarniste pieczywo, soja, jogurt.
B3 jaja, mleko i jego przetwory (od zdrowej krowy), orzechy, orzeszki arachidowe, ziarna zbóż, fasola biała, groch, drożdże piwne, masło orzechowe, soja, orzechy, suszone brzoskwinie, pełne ziarno, migdały, grzyby, owoc róży, ziemniaki, kasza gryczana, marchew, soczewica, soja, maliny, borówki czarne, jeżyny, otręby pszenne, kasza pszenna, drożdże, pomidory,
B6 kiełki pszenicy, drożdże, ziarna i otręby zbóż, ziemniaki, banany, awokado, jajka, kapusta, marchew, fasola, orzechy, słonecznik, kiełki pszenicy, brązowy ryż, szpinak, kasza gryczana, warzywa strączkowe, pieczywo z pełnego przemiału.
B12 żółtka jaj, sery żółte, mleko, jogurt, kiełki lucerny, wzbogacane płatki śniadaniowe, pełnoziarniste zboże, jarzyny liściaste.
C świeże owoce i warzywa, owoce dzikiej róży, czarna i czerwona porzeczka, truskawki, czerwona i zielona papryka, brukselka, czarny bez, kalafior, szpinak, kiwi, pomarańcze, cytryny, maliny, grejpfruty, pomidory, ziemniaki, kapusta, cebula, brokuły, kalarepa, szparagi, poziomki, jeżyny, natka pietruszki, melony, kapusta włoska, rzepa, cebula (chroni przed szkorbutem), kiszona kapusta, jarmuż, chrzan, agrest, żurawiny, jabłka, owoce rokitnika, niedojrzałe orzechy włoskie. Dla szczurów zbędna - same sobie jej dostarczają.
D mleko od zdrowej krowy i jego przetwory, masło, grzyby (najwięcej w borowikach), jajka, śmietana, drożdże.
E słonecznik, orzechy, migdały, zarodki pszenne, fasola, otręby pszenne, ryż, szparagi, brokuły, seler, groch, kukurydza, płatki owsiane, chleb ciemny, jajka, sałata, fasola, pietruszka (nać), zielony groszek, marchew, olej kukurydziany, słonecznikowy i sojowy, kapusta, kiełki pszenicy, pełnoziarniste zboża, czosnek, awokado.
H Wątroba, nerki, rośliny strączkowe (soja, groch), żółtko, żyto, kalafior, drożdże piwne.
K sałata, groch, olej sojowy, orzechy włoskie, szpinak, kapusta, pomidory, pokrzywa, zielone pomidory, natka pietruszki, lucerna, igły drzew iglastych, kalarepa, kalafior, brokuły, rzepa, awokado, brzoskwinie, truskawki, jaja, ser.
PP groch, szpinak, jabłka, kapusta, pomarańcze, drożdże, makrele, wieprzowina i wołowina
KWAS FOLIOWY kiełki pszenicy, otręby, drożdże piekarskie, wątroba, pietruszka (natka i korzeń), warzywa strączkowe, szpinak, ziarna soi, żółtka jaj, ryż naturalny, endywia, sałata, szparagi, soczewica, brukselka, kapusta, brokuły, kalafior, pomidory, groch, fasola, buraki, orzechy, słonecznik, pszenica, pomarańcze, banany, maliny, rzepa, fasola, szparagi, zarodki pszenne, sok pomarańczowy, awokado. W wielu krajach za wyjątkiem Polski kwasem foliowym wzbogaca się chleb.